Mesterkurzusok

A mesterkurzus jegyek csak a rendezvényre váltott belépőjeggyel együtt érvényesek.


Somló és Champagne


Előadó: Káli Ildikó, bor- és pezsgőszakértő; Várszegi György, borász
Időpont: 14.00-15.30
Jegyár: 5000 Ft


A Kreinbacher Birtok csak nemrég rajzolta fel Somlót a pezsgőkészítés térképére, míg Champagne több száz éves múltú, világhírű régió. A különbözőségek száma végtelen – a talajtól a klímán át a szőlőfajtáig –, mégis számtalan érték közös. A szakmaiság, a stílus, a Méthode Traditionnelle módszer vagy épp a kísérletezőkedv, amiből a Kreinbacher eddigi legizgalmasabb magnum pezsgője született. A két világ találkozik Christian Forget személyén keresztül is, aki tanácsadóként a somlói terroir és a furmint lehetőségeit segít kiaknázni, a Paul Bara pincemestereként pedig 100 % Grand Cru champagne-okat készít. Kóstoló Káli Ildikó vezetésével és Várszegi György borásszal.

Borsor:

Kreinbacher Extra Dry
Kreinbacher Brut Classic
Kreinbacher Brut Nature
Kreinbacher Prestige Brut
Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2011
Paul Bara Brut Réserve
Paul Bara Grand Rosé de Bouzy
Paul Bara Brut Millésime 2006

 

Jegyvásárlás


Champagne színei a Bortársaság ajánlásával


Előadó: Sánta Zoltán, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója
Időpont: 16.00-17.30
Jegyár: 5000 Ft

Isten áldja meg XV. Lajost, aki 1728-ban engedélyezte a pezsgő palackos értékesítését! Így egy évvel később megalakulhatott a Ruinart Pezsgőház. Véletlenek nincsenek: az alapító ismerőse volt Dom Perignonnak - alig telt el pár évtized és 1772-ben megalakult a Clicquot Pezsgőgyár. Szintén a rokoni-baráti társaságba tartozott Barbe-Nicole Ponsardin, a világ talán leghíresebb özvegye: a rá hagyott Veuve Clicquot ma fogalom. Ráadásul ma mindkét márka Európa luxus-konszernjének, az LVMH-nak portfóliójában található. Ha kíváncsi, hogyan alakultak a nagy múltú pezsgőházak bonyolult rokoni és baráti kapcsolatai, és milyen tételeket mutatnak ma, a Bortársaság mesterkurzusán megtudhatja! A sorból nem hiányzik majd az 1818-as alapítású Billecard-Salmon Pezsgőház sem, amely az utóbbi évtizedekben kudarcokat és sikereket egyaránt elkönyvelhetett.

 

Borsor:

Veuve Clicquot Brut
Veuve Clicquot Rosé
Billecart-Salmon Blanc de Blancs
Billecart-Salmon Brut Rosé
Ruinart Blanc de Blancs
Ruinart Rosé
Jegyvásárlás


Pezsgő összekóstoló, avagy a buborék-buborék közötti különbségek nyomában


Előadó: Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere és Szik Mátyás örökös sommelier-bajnok
Időpont: 18.00-19.30
Jegyár: 5000 Ft

Sokan hallottak már a palackos erjesztésű pezsgőről, de tudta, hogy kétféle technológiával is készíthető? A pezsgő készítéséhez elengedhetetlen alapbor érlelődhet tartályban és hordóban is, de mi is ennek a jelentősége? Tudja, mi a különbség a „nyers pezsgő” és a „nyerspezsgő” között? Miért használnak a pezsgőkészítők likőrt, sőt rögtön kétfélét is? A kurzus során ezekre, és még számtalan, a pezsgővel kapcsolatos kérédsre is választ kaphat szakértőinktől egy olyan rendhagyó kóstoló keretén belül, ahol nem pezsgőt fogunk kóstolni, hanem pezsgőket fogunk összekóstolni. A fajta, az évjárat, a technológia, a stílus, a dosage, a szín mind-mind fontos eleme a pezsgőnek, így ezeket kiragadva és kategóriák szerint párosítva nyílik lehetősége a közönségnek a Törley által készített és forgalmazott tételeken keresztül egyenként megismerni ezeket a fontos pezsgőjellemzőket.

 

Borsor:

Alfred Gratien Rosé Brut
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut
Louis François & Co. Pinot Noir Rosé Brut Nature Nyerspezsgő
François President Rosé Brut
François President
Törley Chardonnay
Hungaria Grande Cuvée Brut
Hungaria Irsai Olivér Extra Dry Special Edition
Hungaria Juhfark szüretlen
Jegyvásárlás

Mesterkurzusok 2018-ban

Mesterkurzusok 2017-ben

Mesterkurzusok 2016-ban

Mesterkurzusok 2015-ben