Top tippek

A Pezsgő Június programsorozathoz kapcsolódóan idén is keressük a legjobb buborékos tételeket. Methode traditionelle, tankpezsgő és gyöngyözőbor kategóriában is kiemelkedő példákat kóstolhattunk az utóbbi hetekben, amelyek közül most megmutatjuk kedvenceinket. Ünnepeljük a júniust, és egyúttal a nyarat a leggyönyörűbb buborékos tételekkel!

Bezerics Szexi Irsai

Világos zöldessárga szín. Illata csábító, parfümös, muskotályos. Szájban friss csemegeszőlő zamatok, és erőteljes muskotályos jelleg. Szép savainak köszönhetően üde, ropogós. Sokáig kényezteti érzékeinket. Kelleti, itatja magát.

Bezerics Szexi Rozé

Elegáns eperszínű gyöngyöző rozé bor. Illata friss, gyümölcsös, könnyed és elegáns. Szájban ropogós, intenzív, lédús piros húsú gyümölcsök aromáival. Egy pohár után rózsaszínné válik körülöttünk a világ. Igazi "kívánok még" bor.

Borbély Családi Pincészet - "Bóbita" gyöngyözőbor

Szokatlan összetétel: olaszrizling és irsai olivér házasítása a Balaton partjáról. Az irsai gazdag, illatos aromatikát ad, az olaszrizling feszes savszerkezetet, a termőhely pedig ásványos lecsengést. Egy nem mindennapi gyöngyöző bor – a mindennapokra.

Csányi Pincészet – Teleki Villányi 2,5 bar

Mély lazacszínű, szamóca-hangsúlyos aromatikájú, telt ízű, mégis frissítő rozé gyöngyözőbor. A merlot-alapot kékfrankos, pinot noir, portugieser, shiraz egészíti ki. A szénsav csak ráerősít a gazdag erdei gyümölcskosarat idéző ízvilágra. Érett, mégis ropogós alapanyagot érzünk; könnyen csúszik, a korty lecsengése pedig meglepően sokáig tart.

Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete - Gyöngyözőbor vörös

Egészen mély rózsaszín "vörös" gyöngyözőbor, merlot és kékfrankos házasításával. Illata mély és érzéki, buja és parfümös: rózsaolaj, kandírozott eperrel. Ízvilága szokatlan, de szerethető; egyedi, intenzív és összetéveszthetetlen, rengeteg érett piros bogyós gyümölccsel, a lecsengésben meggymagos-marcipános utóízzel.

Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete – Gyöngyözőbor fehér

Királyleányka és muscat ottonel házasítása. A pohárban nagy szemű buborékok gyöngyöznek; illatában a muskotály kedvessége, sárgabarack, nektarin. A korty intenzíven gyümölcsös; az illatban ígért barackos jegyeket érezzük egy kis trópusi csavarral. Ideális nyári frissítő.

Etyeki Kúria - Pláne Frizzante White

Királyleányka, zenit és pinot gris házasításával készült száraz gyöngyözőbor. Lehengerlő etyeki savasság, kristálytiszta, friss virágos-citrusos illat. A korty meglepően visszafogott és komplex; a buborékok nem karcosak és nem illannak el, hanem friss pezsgéssel segítenek kibontani a további ízeket: a citrusok mellett fehér barack és ropogós körte mutatja magát. A korty üdítő, egy enyhe kesernyés lecsengéssel, ami azonban nem áll neki rosszul.

François Pezsgő - Louis Francois Pinot Noir Rosé Brut Nature

Lazacszínű, tradicionális eljárással készült rozé nyerspezsgő 100% pinot noir-ból, 2012-ből. Illatában és ízében érlelési aromák: kandírozott narancsos linzer és szamócadzsem. A korty savassága megfelelően ellensúlyozza az érett gyümölcsös ízeket és friss lendületet ad a lecsengésnek is. Önmagában is jólesik, de bátran fogyasszuk nyári fogások mellé is.

François Pezsgő - President Brut

Elegáns, visszafogott, vaníliás-krémes, süteményes illat, friss citrusokkal és almával. A korty telt, feszes; az illatban jelentkező aromákat a krémes buborékok felerősítik, a lecsengésben pedig egy kellemes gyógynövényes vonal jelenik meg és ad hozzá a komplexitáshoz. Chardonnay és pinot noir házasításával készült harmonikus, egyensúlyos brut pezsgő.

Garamvári Szőlőbirtok – GARAMVÁRI Extra Dry

Visszafogott, tiszta, elegáns illat. Krémes, a teljes szájüreget kitöltő habzás; illatában és ízében pomelo, sárga alma, vanília. A minimális autolízises jegyekkel kiegészülő, harmonikus ízvilágot édességérzet nélkül kerekíti le a maradékcukor.

Garamvári Szőlőbirtok – GARAMVÁRI Hárslevelű extra dry

Illatában fehér virágok, fehér húsú barack, édes kekszes aromák. Az extra dry az érlelés során megőrizte jellegét és illata is tovább nemesedett. Zamatában az eltelt érlelési idő után is meghatározó a szép savstruktúra, egy enyhén zöldalmás zamat, amely a hárslevelűből készült pezsgő érlelt, kekszes ízjegyeivel párosul. Közepes testű korty, sűrű buborékokkal.

Garamvári Szőlőbirtok - Zsongás

Sauvignon blanc, királyleányka, Irsai Olivér házasítása – három illatos szőlőfajta házasítása hozzáadott szén-dioxiddal felpezsdítve a fekete-ezüst-vörös címkét viselő palackban. Az irsai parfümösségét szépen ellensúlyozza a sauvignon blanc füves-vegetális aromatikája. Az ízvilág üdítően fanyar, zöldalmás - a frissen őrült fehér bors fűszeressége izgalmas csavart visz a lecsengésbe.

Molnár Borház - Paulus Brut

Tankpezsgő, ezerjó-királyleányka, 9.3 gl/l maradékcukor, 6.6 g/l savtartalommal. Ezerjó és királyleányka házasításával készült móri tankpezsgő. Intenzív, virágos-parfümös-gyümölcsös illat. A pohárba töltve erőteljesen habzik, de szerencsére a kortyban is marad elég buborék ahhoz, hogy üde és frissítő legyen. Ízében fehér húsú barack, friss csemegeszőlő, licsi, fehér cseresznye. A maradékcukor és a sav szép egyensúlyt mutat. Könnyed, jó ivású, tipikusan nyári ital.

Molnár Borház - Paulus Frizzante

Egy igazi királyleányka minden szépségét és eleganciáját magával hordozza. Apró és játékos buborékai mellett a 8-9 gramm visszamaradt cukortartalma teszi még bársonyosabbá és még üdítobbé ezt a tételt. Kiváló aperitif és bátran ajánljuk fehérhúsú ételekhez, halakhoz.

Molnár Borház - Paulus Rosé Frizzante

Egy kissé robosztus, élénk savakkal és nagy buborékokkal. Egyszerű, de nagyszerű. A jól ismert málnás-ribizlis jegyek mellett egy kis fehérhúsú öszibarack érezhető az ízében. Illatát tekintve a tavaszi virágok lágy illata rajzolódik ki képzeletünkben.

Polgár Pincészet - Chardonnay- Ottonel Muskotály Cuvée Brut pezsgő 2015

Illatában egyértelműen a friss szőlővirág és a citrusos gyümölcsösség uralkodik, ugyanakkor a muskotályos fajtától várthoz képest sokkal visszafogottabb. A kortyban grapefruit, nyári alma, zöldmandula; a buborékok, bár kissé karcosak, sokáig megmaradnak. Könnyed, jó ivású tankpezsgő a mindennapokra.

Polgár Pincészet - Rosé Cuvée Brut pezsgő

Kékfrankos és kadarka alapborból készült rozé tankpezsgő. Illatát és ízét a két szőlőfajta karaktere határozza meg, ám minden tolakodás nélkül – érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, piros ribizli. A cukortartalom megfelelő egyensúlyt biztosít és kellemesen kerekíti a kortyot.

Törley Pezsgő - Chardonnay Brut 2013

Hagyományos eljárással készült, palackos erjesztésű, évjáratos pezsgő, kizárólag chardonnay felhasználásával.

Tiszta, visszafogottan elegáns illat; almafa virága, friss körte, grapefruit, egy leheletnyi akácméz, croissant. Íze friss, citrusos, némi gyógynövényes díszítéssel. Szép savszerkezet és közepes test, ami elbírna kicsit több krémességet a habzásban; a buborékok sajnos a vártnál gyorsabban elillannak. Kellemes lecsengésű, jó ízléssel elkészített pezsgő.

Törley Pezsgő - Chardonnay Brut Nature 2013

Illatában egyértelműen az élesztős, érlelt jegyek vannak hangsúlyban, zöldalmás-citrusos háttérrel támogatva. A korty krémes, a buborékok selymesen finomak. Feszes savak, vibrálás és lendület; az érlelési és a szőlőfajtára jellemző ízjegyek harmonikusan egészítik ki egymást. Elegáns, jó szerkezetű pezsgő.

Top tippek 2017-ben